+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Karczoch- jedno z najzdrowszych warzyw
Karczoch- jedno z najzdrowszych warzyw

Prozdrowotne właściwości warzyw są powszechnie znane. Często ciekawi nas jednak pytanie odnośnie tego, które warzywo posiada najwięcej korzystnych dla człowieka składników. Jak się okazuje, w ścisłej czołówce takiej listy z powodzeniem mogą znaleźć się karczochy. Karczoch – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje? Karczoch to dalej mało powszechne w Polsce warzywo. Wiele na tym tracimy, ponieważ karczochy to synonim rozmaitych właściwości leczniczych, a także smaczny dodatek do wielu potraw, szczególnie tych pochodzących z terenów śródziemnomorskich. To właśnie ten typ diety jest uznawany przez dietetyków za jeden z najzdrowszych na świecie. Być może to właśnie karczochy mają w tym pewien udział – są w końcu uznawane za warzywa obniżające prawdopodobieństwo występowania cukrzycy, do tego redukują poziom cholesterolu w ciele i sprzyjają utrzymaniu optymalnej wagi. Karczochy jako ochrona przed nowotworem Karczochy wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Ilość antyoksydantów w karczochach jest naprawdę godna uwagi, a wiele z nich sprzyja zapobieganiu popularnych dzisiaj schorzeń. Do zbawiennych składników należy na przykład sylimaryna, której działanie oczyszcza wątrobę. Z kolei rutyna umożliwia lepsze wchłanianie witaminy C, a cynaryna przyśpiesza trawienie cukrów i tłuszczów. Karczochy rozwiązaniem na choroby cywilizacyjne? Osoby chorujące na cukrzycę muszą uważać na zawartość cukrów prostych w pożywieniu. Istnieją jednak związki, jak na przykład inulina, które pomagają leczyć to schorzenie. Inulina jest obecna właśnie w karczochach. Pozwala obniżać poziom cukru we krwi, a do tego zwiększa objętość, jaką dany pokarm zajmuje w naszym żołądku, co przyczynia się do zahamowania apetytu. Inulina posiada także działanie prebiotyczne, to znaczy pośrednio wspomaga utrzymanie odpowiedniego stanu flory bakteryjnej jelita. Obecność tego składnika w diecie oznacza lepsze wchłanianie tłuszczów i zmniejszenie cholesterolu we krwi. Gdy chcemy zrzucić trochę wagi Karczochy to warzywa niskokaloryczne, które oprócz tego zawierają związki sprzyjające pozbywaniu się nadmiaru kilogramów. Należy do nich wcześniej opisana cynaryna, przyśpieszająca pracę metabolizmu. W karczochach występuje też kwas chlorogenowy, który jest uznawany jako środek sprzyjający redukowaniu zapasów tłuszczu w ciele. Jak w łatwy sposób codziennie spożywać karczochy? Możemy na różne sposoby korzystać z wartości, jakie znajdują się w samym sercu karczochów. Wygodnym rozwiązaniem jest syrop Artichoke Star, którego określone porcje należy spożywać dwa razy dziennie.

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl