+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości

Mimo że z wyglądu jest dość niepozorna, to we wnętrzu skrywa prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych i antyoksydantów. Mowa o owocu żurawiny, który w Polsce jest spotykany najczęściej w postaci dziko rosnących krzaczków. Liczne zdrowotne właściwości żurawiny pozwalają zaklasyfikować ją do grona owoców, z których jedzenia będziemy czerpać najwięcej korzyści. Jej dodatek potrafi także wspaniale podkreślić smak wielu serów oraz mięs, a suszona żurawina to świetne urozmaicenie do śniadania na słodko. Żurawina na zdrowie Już intensywny czerwony kolor żurawiny wskazuje na to, że jest ona bogactwem antyoksydantów występujących w barwnikach skórki owoców. Antyoksydanty, nazywane inaczej polifenolami, to pozyskiwane z pożywienia składniki, których główną rolą jest ochrona przed powstawaniem w ciele stanów zapalnych. Ponadto spożywanie żurawiny lub soku żurawinowego to jeden z najpowszechniej zalecanych sposobów na zwalczanie infekcji miejsc intymnych oraz problemów z drogami moczowymi. Wszystko dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, którym charakteryzują się cytryniany i taniny obecne w składzie żurawiny. Dowiedzione zostało, że siła żurawiny jest na tyle duża, że pozwala zwalczać nawet te drobnoustroje, z którymi nie są w stanie poradzić sobie antybiotyki. W żurawinie występuje witamina A, C, P oraz witaminy z grupy B, a do tego sole mineralne takie jak jod, żelazo, fosfor, miedź oraz wapń. Tak uniwersalny skład czyni z żurawiny lek na wiele dolegliwości, w tym grypę, zwiększone ciśnienie krwi, sztywność tętnic oraz otyłość. Zawartość tylu witamin czyni z żurawiny swego rodzaju przekaźnik, niezbędny do lepszego przyswajania innych ważnych dla organizmu elementów. Do tego, owoc ten skutecznie uwalnia nas z bakterii, dlatego przyczynia się do zwalczania próchnicy oraz oczyszcza ściany żołądka z bakterii powodujących powstawanie wrzodów. Potwierdzone jest także działanie zawartego w żurawinie kwasu chinowego, który chroni przed osadzaniem się kamieni nerkowych. Żurawina poprawia także stan naszej flory bakteryjnej, co jest szczególnie ważne dla osób po przebytej terapii antybiotykowej oraz dla kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną. Regularne zażywanie żurawiny to protekcja dla naszego serca, głównie poprzez obniżanie poziomu cholesterolu LDL w organizmie. Żurawina – czy koniecznie świeża? Codzienne kupowanie żurawiny wiąże się z dużymi wydatkami. Lepiej jest sięgnąć po suplement w postaci kapsułek, taki jak na przykład Cranberry Star.

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl