+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl

W tym dziale zebrane są produkty przeznaczone dla osób znających potrzebę dostarczania w diecie składników mineralnych.

Materiał przeznaczony jest dla osób posiadających kwalifikacje w zakresie medycyny, farmacji lub żywienia.

Składniki mineralne - podział, funkcje, źródła Składniki mineralne zaliczane są do grupy składników odżywczych.

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje równych niezbędnych substancji chemicznych.

Jednymi z nich są właśnie składniki składniki mineralne.

Nasz organizm jednak nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, dlatego aby uniknąć niedoborów,

składniki te należy dostarczać mu z zewnątrz.

Czym dokładnie są składniki mineralne, jakie są ich źródła w żywności i dlaczego są takie ważne dla naszego zdrowia?

Składniki mineralne są pierwiastkami chemicznymi, które są kluczowe w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

W ustroju występują zwykle w postaci różnych związków chemicznych np. soli.

Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowego.

W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków, które stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka.

Ponad 30 z nich jest uznawane za niezbędne do życia.

Składniki mineralne

– źródła Składniki mineralne

– jak zapobiegać niedoborom?

– podział Składniki mineralne można podzielić na makroelementy i mikroelementy.

Makroelementy inaczej makroskładniki, są to składniki mineralne, których zawartość w organizmie człowieka jest większa niż 0,01%. Ich dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/dobę.

Do makroelementów zaliczamy: wapń fosfor magnez potas sód chlor siarka azot wodór tlen węgiel

Mikroelementy inaczej pierwiastki śladowe lub mikroskładniki, są to składniki mineralne, których zawartość w organizmie człowieka jest mniejsza niż 0,01%. Ich dzienne zapotrzebowanie jest poniżej 100 mg/dzień.

Do mikroelementów zaliczamy: żelazo cynk miedź mangan fluor jod selen chrom

Mikroelementy są niekiedy dzielone na pierwiastki ultraśladowe, które występują w ilościach na poziomie mikrogramów.

Zaliczamy do nich m. in.: kobalt, molibden, nikiel, wanad.

Uważa się, że wszystkie makroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem.np. kobalt, miedź, żelazo.

– funkcje - stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów np. wapń, magnez, siarka wchodzą w skład białek pełniących podstawowe funkcje biologiczne jak enzymy, hormony

np. żelazo, jod, fosfor utrzymują i stabilizują strukturę trójwymiarową cząsteczek jak DNA

np. cynk, magnez utrzymują prawidłową równowagę wodno-elektrolitową

np. sód, potas, chlor

– źródła-  niestety organizm nie jest w stanie sam syntezować składników mineralnych, dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz.

Głównymi źródłami składników mineralnych są produkty żywnościowe. Oprócz tego źródłem mogą być sól kuchenna, woda mineralna oraz suplementy diety. Warto wiedzieć, że zawartość poszczególnych składników mineralnych w żywności zależy różnych czynników.

Na przykład zawartość składników mineralnych w produktach roślinnych zależy od ich ilości w glebie, wodzie, powietrzu oraz od intensywności nawożenia.

Ponadto stosowanie różnych form obróbki żywności np. obieranie, mielenie, gotowanie, rozmrażanie wpływa w różnym stopniu na straty składników mineralnych.

Składniki mineralne – jak zapobiegać niedoborom?

Dla większości składników mineralnych zostały opracowane szczegółowe normy spożycia, aby zapobiegać ich niedoborom.

W celu zapobiegania niedoborom składników mineralnych warto zwrócić uwagę na to, aby dieta była różnorodna.

Powinna zawierać przynajmniej 0,5 kg warzyw i owoców (z przewagą warzyw) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Najlepiej, aby spożywane produkty były jak najmniej przetworzone.

Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na składniki mineralne będzie różne w poszczególnych gruchach osób

np. dla dzieci ze względu na okres intensywnego wzrostu to zapotrzebowanie będzie większe.

Dział Naukowy

Amount of products: 9

Opcje przeglądania
Cena
  • od do
Ormus ORME GOLD 90% 100ml Złoto Srebro Platyna Rod Chrom
szt.
Ormus ORME GOLD 90% 100ml Złoto Srebro Platyna Rod Chrom
Cena:

119,00 zł

zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ORMUS ORME GOLD 15g MOCNY proszek ze złotem.
szt.
ORMUS ORME GOLD 15g MOCNY proszek ze złotem.
Cena:

189,00 zł

zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ORMUS ORME ALCHEMICAL NANOWODA - receptura ze starych ksiąg 120 ml
szt.
ORMUS ORME ALCHEMICAL NANOWODA - receptura ze starych ksiąg 120 ml
Cena:

209,00 zł

zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ORMUS ORME PLAZMA WATER - PLASMA NANOWODA ORME 120 ml
szt.
ORMUS ORME PLAZMA WATER - PLASMA NANOWODA ORME 120 ml
Cena:

229,00 zł

zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ORME ORMUS PLATINIUM NANOWODA ZŁOTO - mocny i gęsty 120 ml
szt.
ORME ORMUS PLATINIUM NANOWODA ZŁOTO - mocny i gęsty 120 ml
Cena:

249,00 zł

zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

DZIAŁ NAUKOWY

W tym dziale zebrane są produkty przeznaczone dla osób znających potrzebę dostarczania w diecie składników mineralnych.

Materiał przeznaczony jest dla osób posiadających kwalifikacje w zakresie medycyny, farmacji lub żywienia.

Składniki mineralne - podział, funkcje, źródła

Składniki mineralne zaliczane są do grupy składników odżywczych.

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje równych niezbędnych substancji chemicznych.

Jednymi z nich są właśnie składniki składniki mineralne.

Nasz organizm jednak nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, dlatego aby uniknąć niedoborów, składniki te należy dostarczać mu z zewnątrz.

Czym dokładnie są składniki mineralne, jakie są ich źródła w żywności i dlaczego są takie ważne dla naszego zdrowia?

Składniki mineralne są pierwiastkami chemicznymi, które są kluczowe w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

W ustroju występują zwykle w postaci różnych związków chemicznych np. soli.

Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowego.

W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków, które stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Ponad 30 z nich jest uznawane za niezbędne do życia.

 

Składniki mineralne

– podział Składniki mineralne

– funkcje Składniki mineralne

– źródła

Składniki mineralne – jak zapobiegać niedoborom?

Składniki mineralne

– podział Składniki mineralne można podzielić na makroelementy i mikroelementy.

Makroelementy inaczej makroskładniki, są to składniki mineralne, których zawartość w organizmie człowieka jest większa niż 0,01%.

Ich dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/dobę.

Do makroelementów zaliczamy:

wapń fosfor magnez potas sód chlor siarka azot wodór tlen węgiel

Mikroelementy inaczej pierwiastki śladowe lub mikroskładniki, są to składniki mineralne, których zawartość w organizmie człowieka jest mniejsza niż 0,01%.

Ich dzienne zapotrzebowanie jest poniżej 100 mg/dzień.

Do mikroelementów zaliczamy:

żelazo cynk miedź mangan fluor jod selen chrom

Mikroelementy są niekiedy dzielone na pierwiastki ultraśladowe, które występują w ilościach na poziomie mikrogramów.

Zaliczamy do nich m. in.: kobalt, molibden, nikiel, wanad.

Uważa się, że wszystkie makroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem.

kobalt, miedź, żelazo.

Składniki mineralne – funkcje stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów

np. wapń, magnez, siarka wchodzą w skład białek pełniących podstawowe funkcje biologiczne

jak enzymy, hormony

np. żelazo, jod, fosfor utrzymują i stabilizują strukturę trójwymiarową cząsteczek jak DNA

np. cynk, magnez utrzymują prawidłową równowagę wodno-elektrolitową np. sód, potas, chlor

Składniki mineralne – źródła

Niestety organizm nie jest w stanie sam syntezować składników mineralnych, dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz.

Głównymi źródłami składników mineralnych są produkty żywnościowe.

Oprócz tego źródłem mogą być sól kuchenna, woda mineralna oraz suplementy diety.

Warto wiedzieć, że zawartość poszczególnych składników mineralnych w żywności zależy różnych czynników.

Na przykład zawartość składników mineralnych w produktach roślinnych zależy od ich ilości w glebie, wodzie, powietrzu oraz od intensywności nawożenia.

Ponadto stosowanie różnych form obróbki żywności np. obieranie, mielenie, gotowanie, rozmrażanie wpływa w różnym stopniu na straty składników mineralnych.

Składniki mineralne – jak zapobiegać niedoborom

Dla większości składników mineralnych zostały opracowane szczegółowe normy spożycia, aby zapobiegać ich niedoborom.

W celu zapobiegania niedoborom składników mineralnych warto zwrócić uwagę na to, aby dieta była różnorodna.

Powinna zawierać przynajmniej 0,5 kg warzyw i owoców (z przewagą warzyw) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Najlepiej, aby spożywane produkty były jak najmniej przetworzone.

Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na składniki mineralne będzie różne w poszczególnych gruchach osób

np. dla dzieci ze względu na okres intensywnego wzrostu to zapotrzebowanie będzie większe.

W tym dziale prezentujemy produkty polskiej firmy: VEGA IT Sp. z o.o. Żeromskiego 27 88-220 Osięciny

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl